За презентацію традиційних страв конотопці відзначені дипломами

Культура | 15:29, 2.02.2022
 Поділитися

Поділитися в

Наше місто здавна славилося своєю традиційною кухнею. Ще на початку ХХ сторіччя відомі історичні постаті того часу звертали свою увагу на конотопські ковбаси та сало. Зокрема, можна згадати біографічні спомини Казимира Малевича – всесвітньовідомого художника-авангардиста, який мешкав у Конотопі протягом 1994-1996 років. Митець згадував: «Жив я тоді в Конотопі (на той час йому виповнилось 16 років). О, славне місто Конотоп! Воно всеньке лисніло від сала. На базарах і біля станцій довгими рядовицями сиділи за столиками тітки, котрі називалися сальницями, від них пахло часником. На столиках було навалено купи найрізноманітнішого сала, вудженого і невудженого, з смачною шкіркою, лежали кільцями ковбаси, я ламав їх на шматки і їв, як їли на базарах люди. Я зростав серед цього українського сала і часнику в Конотопі».
Славила конотопські страви і знана господиня та дружина ще одного відомого нашого земляка, генерал-губернатора Київського, Волинського та Подільського генерала Михайла Івановича Драгомирова – Софія Абрамівна Драгомирова. В 1903 році вона видала кулінарну книгу «На допомогу домогосподаркам. Рецепти різних блюд та заготовок» до якої увійшло більш ніж 800 рецептів. Книга здобула популярність та перевидавалася декілька разів.
Ще однією не менш відомою традиційною стравою, що готувалась на Маковія, в Конотопі є «Корж з маком». За давньою традицією страва готується на православне свято 14 серпня – день пам’яті святих мучеників Маккавеїв, в цей день також згадують винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, і святкують Медовий Спас або Маковія. Від Маковія починається Успенський піст. В народі свято називають Першим Спасом або Спасом на воді. Корж з маком, за розповідями пращурів – це ще й прадавній слов’янський обряд, «прив’язаний» до християнського свята: «Мак мнеться для того, щоб козаків на нашій землі було, як маку рясного».
Протягом 2021 року Сумським обласним науково-методичним центром культури і мистецтв на території Сумщини, з метою збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини, було впроваджено проєкт «Сумщина гастрономічна: традиційна кухня регіону». У рамках проєкту було представлено технології приготування смаколиків та напоїв із двадцяти громад.
За участь у проєкті «Сумщина гастрономічна: традиційна кухня регіону» учасники робочої групи у складі начальника відділу культури і туризму міської ради Олени Шинкаренко, головного спеціаліста відділу культури і туризму міської ради Павла Степанідіна, директора Конотопського міського краєзнавчого музею ім.О.М.Лазаревського Наталії Верби та директора Конотопської дитячої музичної школи №2 Тетяни Паренаго, за презентацію технології приготування страв «Конотопська ковбаса» та «Корж з маком» були відзначені дипломами.

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: