Захистити від шахраїв дані платіжної картки:поради юриста

Автор
Валентина Волік | 11:06, 6.04.2021
 Поділитися

Поділитися в

Розрахунки банківською платіжною карткою та в Інтернеті для багатьох громадян стали буденністю, особливо, коли під час пандемії,  оплата різних послуг через онлайн сервіси зросла у рази. Зросли також і шахрайства з боку кіберзлочинців, а саме – незаконне копіювання вмісту банківських карток, виманювання в користувачів Інтернету логінів та паролів, номерів кредитних карток, незаконних фінансових операцій з використанням платіжних карток або їх реквізитів, хоча за ці злочини і передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу, громадських робіт або позбавлення волі до п’яти років.

За даними Національної поліції України, у 2020 році кіберполіцейські викрили більше 4 000 кіберзлочинів, які завдали збитків на мільйони гривень.

Відтак, аби не стати жертвою кіберзлочинців, потрібно пам`ятати та дотримуватися наступних правил:

1)       Зберігайте у таємниці дані Вашої картки:

Якщо Вам телефонують, не розголошуйте нікому, ким би вони не представилися:

• PIN-код картки

• термін її дії

• 3 цифри на звороті картки (CVV2/CVC2-код)

• паролі, що надходять в SMS

• пароль до Інтернет-Банкінгу.

Не повідомляйте вказані дані стороннім, ким би вони не представлялися.
Якщо хтось телефонує, надсилає SMS з невідомого номера або електронний лист з невідомої адреси та представляється співробітником банку, просить назвати номер платіжної картки, термін її дії, тризначний код на звороті картки, то це шахрай. Співробітники банку не запитують у клієнта дані картки. Покладіть слухавку та зателефонуйте до контакт-центру банку.

Використання чи введення PIN-коду потрібне лише при здійсненні операцій в:

– банкоматах;

– центрах самообслуговування;

– терміналах (при розрахунках в торгівельній мережі).

НІКОЛИ НЕ ВВОДЬТЕ PIN-КОД У МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ!

Для обслуговування Вашої картки у Банку є вся необхідна інформація. Для отримання переказу коштів на Вашу картку достатньо повідомити лише номер картки (16 цифр) та Ваші П.І.Б. Прохання будь-кого назвати термін дії картки, PIN-код, 3 цифри на звороті картки (CVV2/CVC2-код), баланс, будь-які паролі повинні викликати у Вас підозри.

Якщо Ви зателефонували до Інформаційного центру Банку, оператор проводить Вашу ідентифікацію та може запитати:

• номер картки

• слово-пароль до рахунку

• ідентифікаційні дані (П.І.Б., дату народження, паспортні дані)

2) НЕ ЗАПИСУЙТЕ PIN-код на платіжній картці або паперових носіях, не зберігайте його поряд із карткою.

3) Якщо PIN-код  став відомий третім особам необхідно ЗМІНИТИ PIN-КОД на будь-який інший зручний для Вас. Це  можна зробити у банкоматах або касах відділень банків

4) НЕ ПРОСІТЬ незнайомих людей допомогти Вам скористатися платіжною карткою чи Інтернет-Банкінгом.
На сайті кіберполіції, в розділі «STOP FRAUD», можна перевірити, чи номер банківської картки, телефон або сайт належать до шахрайських. Пароль до інтернет-банкінгу має бути унікальним. Не записуйте пароль, а запам’ятайте його. Тому, перед здійсненням оплати інтернет-покупки на підозрілому сайті чи в разі виявлення підозрілого «покупця», перевіряйте їхні дані за посиланням та одразу ж звертайтесь до слідчих органів. Якщо у вас виникли підозри, що шахраї отримали доступ до вашого рахунку через Інтернет-банкінг, відключіть комп’ютер від Інтернету, зверніться до контакт-центру або у відділення вашого банку, повідомте про проблему та негайно заблокуйте ваш обліковий запис, перевірте комп’ютер на предмет зараження шкідливим програмним забезпеченням, відновіть роботу із системою онлайн-банкінгу тільки тоді, коли ви переконалися, що загроза відсутня, змініть пароль від облікового запису. Забезпечте збереження всіх необхідних даних для подальшого розслідування та нічого не змінюйте на зламаному (зараженому) комп’ютері.

5)  Оплата карткою завжди має проводитися у Вашій присутності. Не дозволяйте нікому проводити оплату без Вас. При необхідності супроводжуйте продавця до POS-терміналу для здійснення оплати.
Встановіть ліміти на зняття коштів у банкоматі, на покупки в торговельно-сервісних закладах та Інтернеті.

6) Перш ніж підписати чек по операції, переконайтеся, що вказані сума, валюта та номер картки є вірними.

7)  У разі відмови від покупки або повернення товару пересвідчіться, що продавець дійсно скасував операцію та отримайте чек про скасування покупки.

8) Оплачуйте покупки платіжними картками з технологією безконтактних платежів Visa Pay Wave та MasterCard Pay Pass. Картка завжди залишається у Ваших руках, її не потрібно передавати касиру.

9) Відразу після отримання картки підключіть її до СМС-банкінгу чи Мобільного банкінгу –  отримання SMS-повідомлення після кожного зарахування або списання коштів із карткового рахунку/картки.

10) Перед використанням банкомату уважно огляньте його зовнішній вигляд. Якщо Ви виявили підозрілі пристрої на клавіатурі або біля картоприймача (отвору для прийому картки), не використовуйте цей банкомат та повідомте про нього Інформаційний центр Банку, якому він належить.

11)При введені PIN-коду в банкоматі або торгівельній мережі слідкуйте, щоб його не помітили оточуючі. Для цього прикрийте клавіатуру рукою або гаманцем, або тримайте на клавіатурі обидві руки, щоб не було зрозуміло, які кнопки Ви натискаєте.

Важливо! Шахраї представляються працівниками банку, пенсійного фонду, благодійного фонду, поліції або СБУ, магазину або національної лотереї. Часто шахраї вдають з себе покупців товару, який жертва продає в Інтернеті, і запитують дані картки для передплати.Контакти людини, яка намагалась дізнатись секретну інформацію щодо вашої картки, передайте до департаменту кіберполіції. Заяву до департаменту кіберполіції можна подати за посиланням або за тел.: 0 800 505 170.

Якщо ви випадково розкрили дані платіжної картки шахраям, негайно дзвоніть за телефоном на звороті картки для блокування картки та облікового запису.

Якщо вам надійшло повідомлення від банку про підтвердження списання коштів за покупку, яку ви не здійснювали, та надається номер телефону, не набирайте цей номер.

Будьте пильними та пам’ятайте, що вчасне звернення до слідчих органів сприятиме швидкому та ефективному здійсненню досудового розслідування та притягненню винних до відповідальності.

Щоб отримати допомогу при використанні банківських платіжних карток звертайтесь до сервісних центрів банків-емітентів за телефонами, зазначеними на платіжній картці, або до фахівців Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Сумська область, м.Конотоп, вул.Бр. Лузанів, 43,  тел. (05447) 6 23 47.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово)

 

comments powered by HyperComments

Останні публікації автора