ЗАГАЛЬНІЙ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРАВ ЛЮДИНИ – 70!

Автор
Валентина Волік | 15:33, 12.12.2018
 Поділитися

Поділитися в

«Права людини починаються з дуже невеликих місць, зовсім близько від дому. Ці місця такі маленькі, що їх не знайти на жодній мапі світу. Але ці місця — цілий світ для окремої людини: будинок, де вона живе, школа чи коледж, де навчається, завод, ферма або офіс, де вона працює… Це ті місця, де кожен чоловік, кожна жінка і кожна дитина домагаються рівног для всіх правосуддя, рівних можливостей, поваги та гідності без дискримінації.  Якщо ці права не матимуть значення там, то вони навряд чи матимуть значення деінде. Якщо всі громадяни не діятимуть узгоджено, щоб домогтися дотримання прав людини поруч зі своїм будинком, чи у великому світі відбудуться зміни?» – Елеонора Рузвельт, Фрагмент промови до десятої річниці прийняття Загальної декларації прав людини. 27 березня 1958 р., Організація Об’єднаних Націй, Нью-Йорк.

Перший міжнародний правовий документ, що проголосив основні  права і свободи людини був прийнятий 10 грудня 1948 року Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй. Цікавим фактом було те,що представник від колишнього Союзу Радянських Соціалістичних Республік утримався при голосуванні. Щороку в цей день  відзначається День прав людини. Декларацію ратифікувала більшість держав світу, в тому числі і Україна.  Документ складається з преамбули та 30 статей, проголошуючи невід’ємне й обов’язкове дотримання широкого кола  прав людини. Всі 30 статей базуються на визнанні гідності всіх людей, рівності їхніх прав, що є необхідною передумовою свободи, справедливості та загального миру.

Декларація проголошує, що права і свободи людини не можуть бути обмежені за ознаками статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політ. переконань, нац. або соціального походження, майнового стану.

Серед проголошених прав найважливішими є такі: рівність усіх перед законом, презумпція невинності, недоторканність особи, недопустимість неправомірного втручання в особисте і сімейне життя, безпідставного посягання на недоторканність житла, честь і репутацію людини, право на політичну діяльність, працю та захист від безробіття, на власність, відпочинок, освіту, соціальне забезпечення, право виїзду зі своєї країни та безперешкодного повернення до неї, право на свободу переконань і вільне їх поширення.

Розділ ІІ Конституції України зафіксував права, свободи та обов’язки людини і громадянина, які відповідають стандартам декларації та іншим  міжнародно-правовим актам. Положення Декларації прав людини  є нормами прямої дії для сучасного українського законодавства.

Більш детальніше познайомитися із діяльність українських інституцій по захисту прав людей можна  у Конотопському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги  (https://www.facebook.com/konotop.BVPD/)протягом Всеукраїнського тижня права, який проходить з 10 по 14 грудня 2018 року.

За правовою допомогою також можна звернутися до Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43 з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00 без перерви. Телефон: (05447) 6-23-47

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги України 0 800 213 103

comments powered by HyperComments

Останні публікації автора