Права дітей в умовах збройного конфлікту

Автор
Валентина Волік | 22:09, 18.02.2020
 Поділитися

Поділитися в

Через військові конфлікти у світі загинуло майже півмільйона дітей за останні 4 роки. Діти помирають переважно від наслідків війни: голоду та відсутності медзабезпечення. Так, у середньому від військових дій щороку помирає 100 тисяч дітей. Дослідники назвали 10 країн, у яких діти найбільше страждали від конфліктів, це: Афганістан, Ємен, Південний Судан, Центральноафриканська республіка, Демократична Республіка Конго, Сирія, Ірак, Малі, Нігерія, та Сомалі, вказано в аналізі організації Save the Cildren. Діти – це завжди жертви в збройних конфліктах. І навіть якщо вони долучалися до воєнних дій, вони не є злочинцями. Натомість злочинними є дії дорослих, які втягнули дітей у конфлікт.

ПОРУШЕННЯ ПРАВ ДІТЕЙ, ЯКІ ФІКСУЮТЬ СПОСТЕРІГАЧІ

Насамперед ідеться про вбивство дитини, захоплення дітей у заручники, використання їх як живого щита й сексуальну експлуатацію дітей. Протиправним є також втягнення дітей до участі у військових діях, зокрема через вербування, заохочення, залякування, як у ролі солдатів, так і в ролі допоміжного персоналу.Не можна використовувати залежне становище дитини чи залучати дітей до облаштування військових об’єктів. Це є найгіршими формами дитячої праці. Порушенням є захоплення навчальних закладів та використання їх як військових об’єктів, розташування в них об’єктів військової інфраструктури. Військові в жодному разі не мають використовувати чинні або покинуті навчальні заклади для підтримки своєї діяльності. Школи, університети та інші навчальні заклади не дозволено руйнувати. Крім того, військових не можна залучати до охорони / гарантування безпеки в навчальних закладах.

ПРОТИЗАКОННІ ДІЇ ВІЙСЬКОВИХ В УМОВАХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ

Не можна залучати дітей до виконання інженерно-будівельних робіт для облаштування позицій, на блокпостах, ремонтних робіт на пунктах обслуговування техніки, для приготування, доставлення їжі до розташування військових підрозділів, допоміжних робіт у шпиталях, розвантаження боєприпасів, обладнання, харчів – за це передбачено покарання, згідно зі статтею 150 Кримінального кодексу України. Заборонено застосувати фізичну силу, так само як і погрози цим, до дітей, яких підозрюють у стосунках із представниками військових формувань іншої сторони збройного конфлікту. Не можна вдаватися до таких, що принижують людську гідність, дій, жорстокого поводження з особами, яким за певними ознаками не виповнилося 18 років і яких захопили під час військових дій як полонених комбатантів; протизаконно утримувати полонених комбатантів, яким не виповнилося 18 років, так само як і підозрюваних у цьому, разом із дорослими комбатантами. Не можна залучати неповнолітніх осіб до будь-якої роботи під час тримання під вартою (статті 126, 127, 146 ККУ).

Спроба пригостити підлітка пігулками або “травкою”, а також алкоголем для того, щоб останній легше сприймав ситуацію, пов’язану з військовими діями, також є порушенням (стаття 315 ККУ).
Протизаконно пропонувати сексуальні відносини (будь-які статеві зносини) особі, якій не виповнилося 18 років, за винагороду, їжу, предмети гігієни, одяг, надання дозволу на перетин лінії розмежування, пересування в сірій зоні, а також через залякування, погрози, шантаж, використання безпорадного стану (статті 152, 153, 155, 156 ККУ).
Покарання (стаття 135 ККУ) передбачене й за свідоме залишення без допомоги дитини, яка перебуває в небезпечному для життя стані й позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження.

ГАРАНТІЇ СТОРІН КОНФЛІКТУ ПО ДОТРИМАННЮ ПРАВ ДІТЕЙ

Не існує ситуації, в якій насильство щодо дітей або їхня експлуатація, вербування чи заохочення до участі у військових діях є виправданими. Військові не мають атакувати навчальні та медичні заклади, спеціалізовані дитячі центри або інші місця, де збираються діти.

Сторони збройного конфлікту мають гарантувати повний, безпечний і безперешкодний доступ гуманітарного персоналу для надання допомоги дітям, захистити та задовольнити потреби дітей.

Будь-який напад на дитину або порушення її прав слід негайно, неодноразово та явно засудити.

Варто заохочувати належне використання перемир’я та припинення вогню, щоб задовольнити потреби дітей, постраждалих від збройного конфлікту, навіть визнаючи, що таке припинення військових дій може продовжити конфлікт, сприяти переозброєнню та перегрупуванню військових підрозділів супротивника й заморозити лінію конфлікту.

У  РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ДІТЕЙ НЕОБХІДНО ЗВЕРТАТИСЯ:

Телефон гарячої лінії захисту прав дітей: 0 800 500 225 або 772 (з мобільного)
Телефон гарячої лінії Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: 0 800 501 720 або +38 044 253 75 89 (з мобільного)
Телефон гарячої лінії Уповноваженого президента з прав людини:+38 044 255 78 03

За правовими  консультаціями можна звернутися до фахівців Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – https://www.facebook.com/konotop.BVPD/.

Конотопський місцевий центр знаходиться за адресою:41600, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів 43.Тел.(0547) 6-23-47.

Е-mail: konotop.sumy@legelaid.sm.ua

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

comments powered by HyperComments

Останні публікації автора