12 пісних страв на Святвечір + РЕЦЕПТИ

 Поділитися

Поділитися в

1. Узвар із сухофруктів:

  • Сушені яблука – 100 г;
  • Сушені груші – 100 г;
  • Чорнослив – 100 г;
  • Родзинки – 50 г;
  • Мед – 3/4 стакана;
  • Вода – 5 л.

Сухофрукти перебираємо, промиваємо та заливаємо водою, додаємо мед. Всипаємо в каструлю родзинки, накриваємо кришкою і варимо на середньому вогні протягом години. Готовий узвар настоюємо протягом 3-4 годин, потім охолоджуємо і подаємо на стіл.

Сухофрукти потрібно перебрати, добре промити, залити водою і варити, враховуючи термін варіння кожного фрукта. Спочатку відварити сухі груші та яблука, потім покласти чорнослив, родзинки і довести до кипіння. Відвар злити, процідити, розчинити в ньому мед або цукор, залити зварені фрукти і ягоди і довести до кипіння. Потім поставити узвар в холодне місце і дати настоятися 5-6 годин. Можна приготувати узвар з будь-яких сушених фруктів і ягід.

2. Вінегрет. Рецепт салату з квасолею та квашеною капустою

Інгредієнти:

  • Буряк — 4 штуки;
  • Капуста квашена — 200 грам;
  • Картопля — 3 штуки;
  • Огірки солоні — 4 штуки;
  • Морква — 3 штуки;
  • Квасоля відварена — 300 грам;
  • Червона цибуля — 2 штуки;
  • Масло за смаком рослинне, краще холодного віджиму, воно духмяне і смачне;
  • Винний оцет — 50 грам;
  • Сіль — дрібка;
  • Перець чорний — за смаком.

Більшість господинь для цієї страви буряк відварює, а не запікає, і дуже даремно. Запечений буряк куди смачніше, ніж відварний — він і солодше, і більш ароматний. Для того щоб ви могли приготувати так буряк, вам треба буде його гарненько промити, а потім загорнути буряк у фольгу. Духовку треба буде прогріти до 200 градусів, після чого можна буде готувати буряк там протягом 1,5 годин. Буряк і правда готується куди повільніше інших продуктів, але це через те, що він має більш щільну консистенцію і структуру. Після чого вам треба буде вибрати однакового розміру картоплю і моркву, і те, і інше треба буде акуратно відварити до готовності. Вже після цього ви зможете підготувати і всі інші інгредієнти. Квасолю треба буде висипати в друшляк для того, щоб зайва рідина зійшла. Якщо морквина, картопля і буряк вже готові, саме час буде їх остудити і почистити від шкірки. Після цього потрібно буде порізати очищені овочі кубиками приблизно однакового розміру. Цибулю треба буде теж порізати, і досить дрібно. В цілому, можна буде брати і білу ріпчасту цибулю, а не червону, але в такому разі її треба буде обов’язково ошпарити окропом. Можна просто викласти її в ємність і залити окропом, залишити на 10 хвилин, після чого можна буде окріп злити.

Для того щоб ви могли приготувати заправку до вінегрету, вам треба буде перемішати сіль і перець, а також масло і трохи винного оцту. Капусту краще трохи віджати. Якщо вона дуже кисла, то і винний оцет вам не буде потрібний. Огірки треба буде теж порізати невеликими кубиками, після чого можна буде їх підмішати до решти інгредієнтів вінегрету. Все перемішуємо разом, заправляємо і подаємо.

3. Пампушки

  • 1 кг борошна,
  • 50 г дріжджів,
  • 0,5 склянки цукру.
  • 200 г вишневого або трояндового варення для начинки

Розчинити водою половину муки і дріжджів до однорідної маси з консистенцією домашньої сметани. Поставити в тепло. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, сіль і цукор. Знову поставити в тепло.

Коли тісто підросте виложіть його частину на посипану борошном дошку і викачайте корж завтовшки 1 см. До половини коржа склянкою позначте кола. В центрі кожного кола покладіть варення без сиропу, накрийте другою половиною коржа і склянкою виріжте пампушки. Складіть їх на посипану борошном дошку і накрийте. Так само зробіть пампушки з решти тіста і всі разом поставте у тепле місце, щоб підійшли.

Смажать пампушки в соняшниковій олії. Вважайте, щоб жир не дуже кипів, тому що при швидкому смаженні пампушки всередині можуть залишитися сирими. Готові пампушки можна посипати цукровою пудрою. Подавати їх краще за все з узваром.

4. Вареники

Для тіста:

  • Борошно пшеничне вищого сорту – 2 склянки
  • Вода – 0,5 склянки
  • Дріжджі сухі – 1,5 столових ложки
  • Сіль – щіпка
  • Рослинна олія – 2 столові ложки

Для начинки:

  • 1 цибулина,
  • приблизно 700 г білокачанної капусти,
  • 2 ст. ложки рослинної олії,
  • сіль, перець (за смаком)

1. Начинка: обсмажити дрібно нарізану цибулю, додати дрібно нарізану капусту, посолити, перемішати, протушкувати хвилин 10-15 на маленькому або середньому вогні, стежити щоб не підгоріла, поперчити за смаком.

2. Тісто: додати в просіяне борошно сухі дріжджі, сіль, перемішати, додати теплу воду з розмішати в ній рослинним (соняшниковою без запаху) маслом, добре розмішати дерев’яною лопаточкою, щоб тісто відставало від посуду, накрити рушником, поставити в тепле місце без протягів. Коли тісто збільшитися в 2 рази, обмять його і дати ще раз підійти. З тіста робити кульки, які розкачуємо на посипаній борошном дошці, кладемо начинку, защипуємо. Вареники повинні бути за розміром як великі пельмені або маленькі пиріжки. Варимо в пароварці 15 хвилин.

5.Тушкована капуста

  • 1 середня капуста-1кг
  • 250 грам Квашеної капусти
  • Гриби
  • 5-6 штук невеликих солоних огірки
  • 2 столові ложки томатної пасти
  • 1 столова ложка цукру
  • Рослинна олія
  • Сіль і перець за смаком

1. Нашаткувати дрібно капусту
2. Нагріти в сковороді олію і помістити капусту у сковороду
3. Додати 0.5 стакона води
4. Накрити кришкою і тушкувати 30 хвилин.
5. Потім додаємо порізані на кружальця огірки, гриби, кислу капусту, цукор і томатну пасту
6. Якщо треба солимо і перчимо.
7. Все добре перемішуємо і тушкуємо ще 15 хвилин.

6. Кисіль

На 1 л рідини потрібно 35-50 г картопляного крохмалю. Із смородинового, малинового чи полуничного варення зцідити ягоди. Із рідкої частини зробити компот. Довести його до кипіння та невеликими порціями вкинути картопляний крохмаль, постійно помішуючи. На дно креманок викласти ягоди з-під варення та залити ледь охолодженим киселем. Поверхню посипати цукром, щоб вона не вкрилася плівкою.

7. Смажена риба

Рибу беремо суто слов’янську — короп. Його смажимо на олії — без борошна і без кляру. Велику рибу ріжемо на шматки.

Риба особливо корисна тому, що в ній міститься багато фосфору, який бере активну участь в обміні речовин.

8.Салат із червонокочанної капусти та ячменю

Червонокачанна капуста містить велику кількість (набагато більше, ніж білокачанна) вітаміну К, цинку, а вітаміну С у ній у 10 разів більше, ніж у лимоні.

Пророщений ячмінь багатий вітамінами В, Е і білком. Прикрасити салат можна замороженою вишнею — вона корисна для кровотворення, особливо взимку.

9. Запечені яблука

Це дуже простий рецепт пісної страви, тому приготувати її можна як на Святвечір, так і на Різдво. Що знадобиться для приготування: – яблука – 4 шт.; – родзинки – 150 гр.; – мед – за смаком; – горіхи подрібнені – 0,5 ст. Яблука помийте, видаліть серцевину, щоб не залишилося насіння. Поставте фрукти на форму для випікання і “нафаршируйте” їх родзинками та горіхами. Розігрійте духовку до 180 градусів і запікайте яблука 20-25 хвилин, в готові трохи охолоджені фрукти додайте мед.

10. Деруни

Для приготування знадобиться: – картопля – 5-7 шт.; – борошно – 1-2 ст. л.; – сіль, перець – за смаком; – олія. Картоплю почистити і натерти на дрібній тертці. До тертої картоплі додаємо борошно, сіль, перець, добре перемішуємо. Розігріваємо сковороду з олією, ложкою викладаємо картопляну масу і смажимо деруни з обох сторін до готовності.

11. Мариновані гриби

Ця страва завжди є на столі у Свят вечір. Вони заготовлюються з осені, а перед подачею лише заправляються цибулею та олією.

12. Картопляні пиріжки

Це смачна і поживна пісна страва до Святої вечері. Відварену картоплю пропускають через м’ясорубку або добре розминають товкачиком. Додають жменю борошна, солять, добре вимішують. Трохи охолоджують, але маса має залишатися відчутно гарячою. Із картоплі формують пиріжки, а як пісну начинку можна використати тушковану капусту, подрібнені гриби, перекручені через м’ясорубку горох або квасолю з пасерованою цибулею. Смажать пісну страву з обох боків на добре розігрітій сковорідці.

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: