Недоотримана пенсія у зв’язку зі смертю пенсіонера:порядок виплати

Автор
Валентина Волік | 09:22, 22.02.2022
 Поділитися

Поділитися в

Життя невпинно йде вперед. Смерть, як останній етап розвитку у людини, в більшості випадків, створює ситуації для родичів померлого, які необхідно вирішувати в правовому полі. Одним із питань, які часто виникають у клієнтів системи безоплатної правової допомоги, є питання отримання пенсії у зв’язку зі смерю пенсіонера.

Законодавством України визначається, що сума пенсії, яка  належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті.
За недоотриманою пенсією необхідно звернутись в управління Пенсійного фонду, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, протягом шести місяців з дня смерті пенсіонера та надати наступні документи:

паспорт;
заяву про виплату недоотриманої пенсії;
свідоцтво про смерть;
документи, які підтверджують родинні стосунки;
довідку органів місцевого самоврядування, або інший документ, який підтверджує факт спільного проживання з пенсіонером на день його смерті (для непрацездатних членів сім’ї документ, який засвідчує, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера).

У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну.
Після 6 місяців від дня смерті пенсіонера до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, до вищезазначеного переліку додається ще свідоцтво про право на спадщину.
До відома! Свідоцтво про право на спадщину оформлюється нотаріусами відповідно до закону.
Заяви про виплату недоотриманої пенсії можна пода­вати через представника за довіреністю або надсилати поштою.
Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали. Члени родини, які вважаються непрацездатними, перелічені у частині другій статті 36  Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме –  чоловік (дружина), батько, мати, діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті). Слід також зазначити, що непрацездатні члени сім’ї, які перебували на утриманні померлого пенсіонера, мають право на таку виплату, незалежно від того, чи проживали вони разом.
Документи, що підтверджують родинні стосунки: паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім’ї або рішення суду.
Документи, що підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті: паспорт, довідки уповноважених органів з місця проживання, у тому числі органів місцевого самоврядування або інші документи.
У разі відсутності членів сім’ї або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини.
Якщо недоотримана виплата увійшла до складу спадщини, то необхідно подати:

документ, який посвідчує особу заявника;
свідоцтво про смерть;
свідоцтво про право на спадщину.

Виплата недоотриманої пенсії у разі смерті «військового» пенсіонера. Законом  передбачено, що суми пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові із числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію, та членів їх сімей, і залишилися недоотриманими у зв’язку з його смертю, не включаються до складу спадщини та виплачуються тим членам його сім’ї, які належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Проте батьки та дружина (чоловік), а також члени сім’ї, що проживали разом із пенсіонером на день його смерті, мають право на одержання цих сум і в тому разі, якщо вони не належать до осіб, які забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. У випадку звернення кількох членів сім’ї належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.
         Варто зазначити, що зазначені суми виплачуються, якщо звернення по них надійшло не пізніше як через шість місяців після смерті пенсіонера. Закон  не передбачає, що недоотримані суми пенсії після шестимісячного терміну входять до складу спадщини.
 З 1 квітня 2021 року виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю одержувача здійснюють органи Пенсійного фонду України виключно через установи уповноважених банків.
За більш детальною інформацією звертайтеся до фахівців системи безоплатної правової допомоги, повний перелік закладів тут – https://www.legalaid.gov.ua/kliyentam/poshuk-najblyzhchogo-tsentru-ta-dystantsijnyh-punktiv/ та, зокрема, до Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Конотоп за адресою: вул.Братів Лузанів, 43 та за електронною адресою – konotop.sumy@legalaid.sm.ua.Працює центр з 8.00 до 17.00 без перерви.Отримати консультацію можна також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги –  0 800 213 103.

comments powered by HyperComments

Останні публікації автора