Як пити каву

Без категорії | 18:12, 11.10.2012
 Поділитися

Поділитися в

 

Кава – найпопулярніший напій у світі. Щодня випивається більше 2 мільярдів чашок кави. Цей напій має ряд корисних властивостей, головне з яких – стимулюючу дію завдяки вмісту кофеїну. У цій статті ми розповімо, як пити каву.
 
Перш за все необхідно правильно приготувати цей напій. Сьогодні існує досить багато способів його приготування, для яких створені різні пристосування, наприклад, турки для варення напою на вогні, а також електричні кавоварки найрізноманітніших модифікацій.
 
Пити каву слід, уважно «прислухаючись» до його аромату і смаку. Також варто сказати, що кожен вид цього напою вимагає особливого підходу до його розпивання. Наприклад, традиційний чорний кави п'ють з маленьких чашок, обсяг яких не досягає 100 мілілітрів.
 
У Туреччині каву прийнято запивати крижаною водою, тобто спочатку робиться ковток гарячого напою, а потім – ковток холодної води. Крім того, в Азії після випитої чашки кави роблять пару ковтків підкисленою лимоном води. Робиться це для того, щоб обполоснути порожнину рота і горло від дрібних частинок кави.
 
Якщо напій подається прямо в джезві (турці), то перед тим як пити каву, спочатку знімають його пінку і кладуть в чашку, а потім зверху наливають сам напій. Дуже часто до кави подається небудь лікер, наприклад, Ризький бальзам. У такому випадку напої відпивають маленькими ковтками. У чашку з кавою алкоголь наливати не прийнято.
 
Кава з вершками п'ють через соломинку, при цьому шапочку з вершків зазвичай помішують ложкою. Якщо ж соломинка не подається, то кава просто п'ється через вершки маленькими ковтками.
 
Молоко до напою зазвичай подається окремо в спеціальній невеликому посуді. У такому випадку спочатку в каву необхідно додати цукор і розмішати його, а вже потім залити напій поданням кип'яченим молоком.
 
Ще пити каву можна з льодом. Такий напій носить назву фраппе, і подається він у високому прозорому стакані. Цей напій прийнято пити через соломинку, при цьому лід слід залишати на дні склянки. Шматки льоду ні в якому разі не потрібно виловлювати і жувати.
 
Що ж стосується капучино, то його п'ють разом з пінкою, періодично помішуючи її. Вважається, що при правильному вживанні цього виду кави над верхньою губою повинні залишатися молочні «вусики».
 
Крім того, кава можуть подавати з морозивом (гляссе). Як правило, морозиво при цьому підмішують в напій і потроху їдять його ложкою, а каву п'ють через соломинку. Якщо морозиво встигло розтанути до того, як закінчиться кава, соломинку відкладати не варто, так як такий напій подається у високих келихах, з яких пити без трубочки досить незручно.
 
Це далеко не всі різновиди кави, ми постаралися перерахувати тільки найпоширеніші. Однак ще уваги заслуговують: латте (кава з вершками і молоком), мокачіно (кава з додаванням шоколаду), корретто (кава з додаванням невеликої кількості бренді або самбуки) і багато інших.
 
Багато кав'ярень придумують власні способи приготування та подачі кави, використовуючи різні приправи та інші добавки.
 
Наостанок варто розповісти про вплив цього напою на здоров'я. Кава знижує ризик розвитку цирозу печінки, раку грудей у ​​жінок, цукрового діабету другого типу, а також хвороб Паркінсона й Альцгеймера. Одна чашка цього напою здатна поліпшити увагу, пам'ять, продуктивність праці і настрій.

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: