Туристам-екстрималам радять відвідати озеро льдовикового періоду на Сумщині

Суспільство | 16:20, 26.06.2017
 Поділитися

Поділитися в

Як стверджують науковці, Шелехівське озеро виникло ще в льодовиковий період. Ця водойма, можливо, така ж давня, як Байкал та Онезьке озеро в Росії, як озеро Вікторія в Африці. Знаходиться вона в межах Лебединського району Сумської області, серед лісового масиву, на північ від села Межиріч, що на південний захід від міста Суми.

Водойма утворився за рахунок зсуву плит, які загородили прохід талим водам льодовика. Так і з’явилася чаша площею в 7 Га, вода в якій завжди прохолодна і чиста. про це повідомляє Україна туристична.

Північний берег озера, до якого пробиваються численні джерела, називається Гузирем. За невеликим ярком — давно заросла садиба поміщиків Селиховських. Садиба розташована біля самого озера, а за Гузирем, у лісі, біля джерелець, стояли хати селян-лісовиків — Коваленків, Кищиків, Смолових, Коницьких. Безліч джерел зливалися в невеликий потік, на якому колись були побудовані гребля і млин, пише Вікіпедія.

З висоти пташиного лету озеро нагадує величезну розігнуту підкову із зеленою цяткою острівця посередині. Північна сторона озера, де в ньому пробиваються лісові струмки, зветься Гузир.

Вода в озері прозора, чиста. Рослинний світ тут надзвичайно багатий. По берегах ростуть береза, верба, вільха, в лісі — дуби, а також груші, клени, акації та сосни. У підліску зростає папороть, ожина.

Незважаючи на красу (озеро оточене природним лісом) і багатство тваринного світу (кабани, бобри) туристів сюди приїжджає небагато – довго і незручно добиратися.

Озеро знаходиться в дуже важкодоступному районі. Добиратися краще на повноприводному транспорті. Можна також доїхати до села Межиріччя і домовитися з місцевими про трансфер в 5 км на тракторі.

Озеро оточує густий ліс, тому тут легко зустріти кабанів, бобрів, гадюк.

 

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Rodont
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: