Цікаво знати. Все про соняшник

Аграрний сектор | 11:23, 8.11.2019
 Поділитися

Поділитися в

Типи соняшнику    

Свою назву соняшник отримав не випадково, адже не тільки схожий на небесне світило зовнішньо, але й протягом доби постійно розгортає свою квітку до його променів. Соняшникове насіння використовують не тільки для виготовлення олії, алей в якості корму, екопалива, технічної сировини та навіть у фармацевтиці. Динаміка цін на соняшник в Україні залежить від курсових коливань, кон’юнктури світового ринку та співвідношення попиту і пропозиції насіння, але з впевненістю можна сказати, що ця культура є стратегічною для українського агробізнесу. Існує досить багато різновидів соняшника які розділяють за темпами дозрівання, складом насіння та іншими параметрами.

Класифікація соняшника

В основі класифікації лежить розподіл соняшникового насіння на два основні типи:

  1. Насіння для виробництва олії.
  2. Насіння для використання в кондитерській промисловості.

Олійний соняшник

Насіння для виробництва олії повинно мати показник масличності до 50%, його називають олеїновим. В залежності від вмісту жирних кислот у насінні з нього отримують олію різних типів:

  1. Дієтична олія. Виготовляється з поліненасиченого або звичайного соняшникового насіння. В його складі міститься приблизно 25-30% олеїнової кислоти, до 10% насичених кислот, так близько 65% лінолевої кислоти.
  2. Олія що швидко засвоюється. Для її виготовлення використовують насіння високоолеїнового мононенасиченого соняшнику, яке містить близько 92% олеїнової кислоти. При цьому загальній вміст лінолевої та насичених кислот в такій олії всього до 10% і саме тому вона гарно засвоюється організмом та не викликає підвищення холестерину в крові.
  3. Середньоолеїнова олія. Виготовляється з особливого сорту соняшникового насіння, який поки що зареєстрований лише в США та активно тестується. Вміст олеїнової кислоти в ній приблизно 65%, лінолевої – до 30%, і насичених кислот до 10%.

Склад олії, отриманої із насіння напряму залежить від генотипу обраного сорту соняшника. При цьому варто знати, що високоолеїновий соняшник чутливий до перехресного запилення і не висаджувати поруч з ним небезпечні з цієї точки зору культури.

Кондитерський соняшник

Насіння сортів кондитерського соняшника виділяється досить великим розміром – 7-9 мм. Його використовують в якості самостійного харчового продукту в очищеному вигляді та продають підсмаженим. Також ядра кондитерського соняшнику в сирому непідсоленому вигляді можуть використовуватись в хлібопекарській промисловості, в якості інгредієнта для салатів та кулінарних виробів.

Вважається, що кондитерський соняшник є найбільш корисним і навіть має оздоровчо-лікувальні властивості. Таке насіння містить зменшену кількість насичених кислот, є джерелом дієтичної клітковини, заліза, вітамінів та мікроелементів.

Типи соняшника в залежності від тривалості періоду вегетації

Усі сорти культури, в тому числі гібридні прийнято поділяти на різновиди згідно з тривалістю періоду достигання, який триває від появи паростків до моменту збору врожаю. В залежності від цього показника розрізняють:

  1. Ранньостиглий соняшник. Період достигання триває 70-90 днів. Насіння культури такого типу має олійність до 52%.
  2. Середньоранній соняшник. Дозріває протягом 100-112 днів. Насіння середньоранніх сортів відрізняється високою олійністю до 55% та урожайністю (до 3 т/га).
  3. Середньостиглий соняшник. Період вегетації сортів цієї групи триває 110-116 діб. При цьому вміст олії у насінні 50-54%, і він приносить чи не найбільший врожай – до 4 т/га.
  4. Середньопізній соняшник. Достигає протягом 120-122 днів і має найвищі показники олійності і врожайності. Висаджується здебільшого в південних регіонах.

Саме від тривалості вегетації залежить продуктивність культури. Чим довше дозріває соняшник, тим вищою буде його олійність та урожайність і тому пізні сорти є більш продуктивними.

 

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: