На конотопських “торговців їстівною продукцією” чекають ретельніші ревізії фахівців Держпродспоживслужби

Суспільство | 12:25, 23.04.2017
 Поділитися

Поділитися в

Незабаром наберуть чинності зміни в законі «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». В.о. начальника Управління Держпродспоживслужби в м. Конотопі Михайло Радецький розповів журналістам, на що слід звернути увагу підприємцям, які виготовляють і реалізують продукти  харчування.

Загалом законодавчі новації для підприємців харчової галузі зводяться до 3-х основних складових: ретельніші перевірки, штрафи до 100тис.грн і обов’язкове встановлення системи безпеки НАССР.

Згадані зміни суттєво ускладнять життя так званим «операторам ринку» – приватникам, що займаються виготовленням, переробкою, транспортуванням і реалізацією продуктів харчування. Згідно з новаціями, всі вони нестимуть пряму відповідальність за якість продукції, а власники/продавці продуктових магазинів, МАФів, кіосків та базарних яток мають слідкувати за терміном придатності товару, маркуванням і дотриманням температурного режиму – зазначив  фахівець держпродспоживслужби.

Важливо, що підприємці, які займаються збором і переробкою харчової сировини (н-д молокозбірний пункт, забійний цех чи база заготівлі м’яса) мають отримати експлуатаційний дозвіл, а реалізатори харчових продуктів тваринного походження м’яса, молока, яєць, риби та напівфабрикатів а також заклади громадського харчування та роздрібної торгівлі повинні в обов’язковому порядку зареєструвати потужності в управлінні Держпродспоживслужби м.Конотоп (вул.Садова,6).

Крім цього, оператори ринку повинні запровадити на своїх підприємствах систему безпеки НАССР (ХАССП). За її допомогою процес приготування харчів відслідковуватиметься на предмет безпеки для здоров’я споживачів. Закон зобов’язує придбати дороговартісне обладнання вже у вересні 2017 року виробників і переробників харчової продукції, сільгоспсировини (фермерські господарства, агрохолдінги, агрофірми, кооперативи) та виробників кормів, ветпрепаратів, добрив, пестицидів. Решта підприємців  -мають відстрочку у придбанні ХАССП до 2019 року.

Підприємцям, які дотримуються санітарних норм, боятися нічого – запевняють у держпродспоживслужбі. Адже перевірка до них може “нагрянути” приблизно раз у рік. А от порушників контролюватимуть ретельніше, а їх підприємства отримають статус «підвищеного ризику».

А от для пересічних конотопців покупка їстівної продукції  на сумнозвісній 4-й платформі чи інших місцях стихійної торгівлі  точно стане безпечнішою. Адже фахівці нарешті отримають реальні важелі впливу на цю категорію торговців продуктами харчування.

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: