ЗАХИСНИЙ ПРИПИС ЯК СПЕЦІАЛЬНИЙ ЗАХІД З ПОПЕРЕДЖЕННЯ НАСИЛЬСТВА У СІМ’Ї

Автор
Валентина Волік | 09:45, 16.08.2019
 Поділитися

Поділитися в

В Україні діє Закон «Про запобігання та протидії домашньому насильству». Документ розподіляє види насильства на фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. В цій статті розберемося, що це означає та – головне – яка тепер існує відповідальність за вчинення насильства у сім’ї.
Законом України «Про попередження насильства в сім’ї» визначено правові і організаційні основи попередження насильства в сім’ї, а також органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї.
Здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї в межах наданих їм повноважень покладається на:
1) центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики з питань попередження насильства в сім’ї;
2) центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань попередження насильства в сім’ї;
3) відповідні підрозділи органів внутрішніх справ;
4) органи опіки і піклування;
5) спеціалізовані установи для осіб, які вчинили насильство в сім’ї, та жертв такого насильства: кризові центри для членів сімей, в яких вчинено насильство в сім’ї або існує реальна загроза його вчинення (далі – кризові центри); центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї.
Домашнє насильство – дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь. Якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти у подружжі, то тепер розширюється коло осіб. До нього тепер відносять колишнього чоловіка/дружину, громадянські шлюби (спільне проживання без реєстрації). Розширене коло осіб, яких визнають кривдниками: прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі.
Члену сім’ї, який вчинив насильство в сім’ї, виноситься офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї, за умови відсутності в його діях ознак злочину,уповноваженими підрозділами органів внутрішніх справ, про що йому повідомляється під розписку. Попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї може бути винесено осудній особі, яка на момент його винесення досягла 16-річного віку.
У разі вчинення особою насильства в сім’ї, після отримання нею офіційного попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї, ця особа направляється до кризового центру для проходження корекційної програми, яка є для неї обов’язковою, а також щодо неї, може бути винесено захисний припис.
Згідно статті 13 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» захисний припис виноситься працівниками уповноважених підрозділів органів Національної поліції за погодження з начальником відповідного органу Національної поліції і прокурором.
Членів сім’ї, яким було винесено офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї, уповноважені підрозділи органів внутрішніх справ беруть на профілактичний облік.
Особі, стосовно якої винесений захисний припис може бути заборонено чинити певну дію (дії) по відношенню до жертви насильства в сім’ї, а саме:

– чинити конкретні акти насильства в сім’ї;
– отримувати інформацію про місце перебування жертви насильства в сім’ї;
– розшукувати жертву насильства в сім’ї, якщо жертва насильства в сім’ї за власним бажанням перебуває у місці, що невідоме особі, яка вчинила насильство в сім’ї;
– відвідувати жертву насильства в сім’ї, якщо вона тимчасово перебуває не за місцем спільного проживання членів сім’ї;
– вести телефонні переговори з жертвою насильства в сім’ї.

Крім того, за вчинення особою насильства в сім’ї та невиконання захисного припису або не проходження корекційної програми передбачається адміністративна відповідальність.

Згідно статті 173-2 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення вчинення насильства в сім’ї, тобто умисне вчинення будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання захисного припису особою, стосовно якої він винесений, не проходження корекційної програми особою, яка вчинила насильство в сім’ї тягнуть за собою громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин або адміністративний арешт на строк до семи діб. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за дані порушення тягнуть за собою громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Рішення про стягнення з осіб, які вчинили насильство в сім’ї, коштів на відшкодування витрат на утримання жертв насильства в сім’ї у спеціалізованих установах для жертв насильства в сім’ї приймається судом в установленому законом порядку за позовом адміністрації спеціалізованих установ для жертв насильства в сім’ї/стаття 14 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї».
За правовою допомогою можна звернутися до Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43. Телефон: (05447) 6-23-47.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги України 0 800 213 103.

comments powered by HyperComments

Останні публікації автора