Зарахування до 1 класу: особливості 2019 року

Автор
Валентина Волік | 10:34, 20.05.2019
 Поділитися

Поділитися в

Конституція України гарантує кожному право на загальнообов’язкову повну загальну середню освіту. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.
Законом України “Про освіту” визначено,що початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року.  Для забезпечення територіальної доступності повної загальної середньої освіти органи місцевого самоврядування створюють і утримують мережу закладів освіти та їхніх філій.
Кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи.
Право особи здобувати початкову та базову середню освіту у державному або комунальному закладі освіти (його філії), за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа, гарантується, що не обмежує право особи обрати інший заклад освіти.
Місцеві органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування закріплюють за закладами загальної середньої освіти відповідні території обслуговування і до початку навчального року обліковують учнів, які мають їх відвідувати.
Зарахування учнів до закладу загальної середньої освіти проводиться наказом директора, що видається на підставі заяви, копії свідоцтва про народження дитини, за наявності медичної довідки встановленого зразка і відповідного документа про освіту (крім учнів першого класу).
Зарахування учнів до ліцеїв, приватних закладів загальної середньої освіти і закладів спеціалізованої освіти дозволяється проводити на конкурсних засадах.
Зарахування учнів до інших закладів загальної середньої освіти дозволяється на конкурсних засадах лише у випадках, якщо кількість поданих заяв на відповідний рівень загальної середньої освіти перевищує спроможність цього закладу. Право на першочергове зарахування до початкової школи мають діти, які проживають на території обслуговування цієї школи, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів № 684  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/806-2018-%D0%BF.
Алгоритм зарахування до 1 класу:

1.Необхідно дізнатися за яким навчальним  закладом  закріплений мікрорайон проживання дитини. Перелік територій обслуговування можна переглянути за посиланням – http://www.osvita-konotop.gov.ua/proekt-rishennya-pro-vnesennya-zmin-do-rishennya-vikonkomu-vid-26-06-2018-141-pro-organizaciyu-obliku-ditej-shkilnogo-viku-ta-uchniv-u-m-konotop-ta-zakriplennya-teritorij-obslugovuvannya-za-zakladami.html

2. Є гарантоване право на вступ до навчального закладу за місцем проживання.

3. Є варіант записатися до школи не за місцем проживання у разі наявності вільних місць.

4. Прийом заяв здійснюється з 4 квітня по 31 травня 2019 року.

5. Необхідні документи – заява батьків та їх  паспорт; копія свідоцтва по народження дитини; оригінал медичної довідки; документ,що підтверджує місце проживання. Слід звернути увагу,що місце реєстрації та місце проживання не є тотожними поняттями.

6.До 3 червня відбувається зарахування всіх учнів, яким гарантоване право на зарахування за місцем їх проживання. А також брати, сестри нинішніх учнів закладів, діти працівників закладу, випускники дошкільного підрозділу цього закладу.

7. До 3 червня відбувається зарахування на вільні місця у разі коли кількість заяв дорівнює кількості вільних місць.

8.До 15 червня зараховуються учні на вільні місця, які пройшли за результатами жеребкування, згідно з порядком визначеним педагогічною радою.
Жеребкування проводиться у період з 05 по 10 червня. Жеребкування є заходом публічного характеру, що проводиться за добровільної присутності батьків дітей, які претендують на вільні місця, або уповноваженої ними особи (далі – учасники жеребкування) на засадах випадкової вибірки, прозорості та відкритості.
Жеребкування проводиться за допомогою барабана, скриньки або іншого пристрою, що має бути виготовлений з прозорого матеріалу (далі – пристрій), з використанням однакових за розміром, кольором, вагою, формою та іншими ознаками кульок, карток, аркушів паперу тощо (далі – жеребки).
Кількість жеребків, які дають право бути зарахованим на вільне місце, має відповідати кількості таких вільних місць. Інформація про те, які з жеребків дають право бути зарахованим на вільне місце, має бути доведена до відома усіх присутніх учасників жеребкування з обов’язковим відображенням у відповідному протоколі засідання конкурсної комісії.
Жеребки до їх поміщення у пристрій демонструються присутнім учасникам жеребкування, які мають право оглянути як жеребки, так і пристрій.
Після перемішування жеребків у пристрої кожен учасник жеребкування дістає жеребок з пристрою у порядку розміщення дітей у списку, сформованому в алфавітному порядку, розпаковує його, демонструє та оголошує усім присутнім учасникам жеребкування та членам комісії його зміст. У разі відсутності під час жеребкування одного з батьків дитини або уповноваженої ними особи жеребок замість них дістає з пристрою визначений конкурсною комісією член цієї комісії.
Інформація про результат кожного учасника жеребкування відразу фіксується у протоколі засідання конкурсної комісії.
Після діставання останнього жеребка головою або одним з членів конкурсної комісії оголошуються результати жеребкування, що фіксуються в протоколі, який підписується усіма членами конкурсної комісії та є підставою для видання відповідного наказу про зарахування дітей на вільні місця.
Учасник жеребкування може звернутися зі скаргою до органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти, протягом двох робочих днів після оголошення результатів жеребкування.
9. З 15 червня до 1 вересня зарахування на усі вільні місця в усі навчальні заклади згідно поданих заяв.
Впродовж двох робочих днів з дня зарахування дітей заклад освіти оприлюднює на інформаційному стенді закладу освіти, а також на офіційному веб-сайті закладу освіти (у разі відсутності веб-сайту закладу освіти – на веб-сайті органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти):

список зарахованих учнів із зазначенням лише їх прізвищ;

оголошення про дату, час, місце і спосіб проведення жеребкування;

інформацію про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на вільні місця;

наказ керівника закладу освіти про утворення конкурсної комісії у складі 3 осіб для проведення жеребкування.

Звертаємо увагу,що відповідно до Кримінального Кодексу України до кримінальної відповідальності можуть бути притягнені службові та інші особи, які підробили або використали завдомо підроблений документ  з метою підтвердження права дитини на першочергове зарахування до 1 класу закладу загальної середньої освіти.

Крім того, за безоплатною правовою допомогою можна звернутись до Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  за адресою: м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43 з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00 без перерви. Телефон: (05447) 6-23-47 Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги України 0 800 213 103

 

 

 

 

comments powered by HyperComments

Останні публікації автора