Інтеграція внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади

Автор
Валентина Волік | 09:58, 12.08.2018
 Поділитися

Поділитися в

Питання інтеграції переселенців із Донецької та Луганської областей  у місцеві громади Буринщини 10 серпня 2018 року обговорювали на блог-кав’ярні на тему: «Інтеграція жінок ВПО у місцеві громади». Цей захід проходив в рамках Програми по відновленню миру і діалогу для внутрішньо переміщених жінок «Голос жінки має силу 2018» на базі Буринської районної державної адміністрації за участі голови Василя Бойка та його заступників Алли Гайдукової та Валентини Перепелиці.
Модератором заходу була Валентина Волік.
Учасники заходу – внутрішньо переміщені особи, представники Конотопського місцевого центру, Буринської районної ради, фахівці відділів та управлінь районної державної адміністрації, які опікуються питаннями ВПО, голова громадської організації «Філософія здоров’я» Оксана Козіна та голова Буринської районної організації ветеранів Ангеліна Кнуренко. Вони всі мали змогу розповісти про свої напрямки діяльності із ВПО по вирішенню питань соціального захисту та адаптації у місцеві громади.
Представники Конотопського місцевого центру Валентина Волік, Марія Бондаренко, Ірина Валюх надали інформацію про зміни до законодавства України з питань захисту прав ВПО та розповіли про правові питання ВПО, з якими найчастіше звертаються до фахівців.
У ході модерованої дискусії «Жінки ВПО та місцеві громади» учасники обговорили питання захисту медичних прав внутрішньо переміщених осіб в умовах реформування медичної галузі, участі ВПО у місцевих виборах, взаємовідносин із жителями місцевих громад та їх інтеграції. Голова громадської організації “Філософія здоров’я” Оксана Козіна розповіла присутнім про те, що, в останній час, до їх організації є дуже багато звернень внутрішньо переміщених осіб з питань підписання декларацій з лікарями. Зокрема вона зазначила, що: “В умовах реформування медичної галузі важливим питання є вибір лікаря, у якого буде обслуговуватися людина. А деяких містах, наприклад, таких, як Конотоп, Ромни – місцеві представники влади не виконали свої зобов’язання по створенню центрів первинної медико-санітарної допомоги. Тому у ВПО вирішення цього питання потребує додаткових зусиль, що в свою чергу викликає негативні емоції та роздратування.”
У практичній частині заходу Валентина Волік ознайомила учасників із можливостями висвітлення питань внутрішньо перміщених осіб у соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм, власних блогах. Вона також познайомила присутніх із особливостями роботи з платформою Tilda та можливостями ведення блогу. Розподілившись на групи, учаснки зареєструвалися на платформі Tilda та спробували розмістити свої дописи.
Довідково: проект «Голос жінки має силу 2018» фінансується Інститутом міжнародних культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини.

comments powered by HyperComments

Останні публікації автора